Искате да си направите сайт, чудите се какъв трябва да е за да бъде успешен. Днес ще разкажа съвсем накратко за 3 изключително важни неща, които е добре да се спазват при изработка на сайт.

Опростяване

Много често се ползва изразът ‘По-малкото е повече’ (Less is more). Толкова често, че е добре да се замислим защо е толкова споменаван.

Ако един сайт има прекалено много елементи, това може да затрудни потребителите му и те да се откажат да го ползват. Какво имам предвид? Ще покажа нагледно.

В тази форма за поръчка в един сайт, имаме обичайните полета за попълване, но дали всичко от тях е нужно.


Ако клиентът иска да поръча до офис на куриер, тук трябва да попълни полето Адрес 1, понеже то е задължително.
Адрес 2 е поле, за което няма подсказка кога се ползва.
При попълването на Адрес 1 се появява нов елемент на страницата, което е нормално ако трябва да се попълнят повече данни.
На мястото на метод на доставка, който изглежда като нещо средно между радио бутон и чекбокс и досега ми се струваше нелогичен се появява реален избор – адрес или офис

Явно все пак клиентът може да избира доставка до офис. Но пък какво ли точно е:

Speedy до адрес: Изключение „[ERR_012] Invalid post code for receiver : post code = 10000, siteId = 68134 (EE20201104120419795XUNUCDIA)“

Дали е нужно да се появява тук, още повече в ярко червено?

Тук клиентът вече може да си напише офисът на Speedy, но защо в такъв случай трябва да се пише адрес горе, след като после се появява избор за офис.

Дали не е по-логично да се случи обратното?

Ето един пример и за това

В лявата колона трябва да се напишат само данните, които са едни и същи независимо от начинът на доставка, а в дясната след като започне да се изписва Населено място според това дали там има офис или не полетата отдолу се сменят

Полетата за квартал и улица изчезват и се появява избор. Така не се налага клиентът Ви първо да си пише адреса, след което да избира дали доставката е до адрес или до автомат например.

Така потребителят на сайта прекарва по-малко време в писане и чудене кой елемент за какво точно му трябва.

Сайт, само с най-нужните му елементи, е по-успешен, защото потребителите го ползват лесно, успяват да си свършат работата бързо и биха го посетили с удоволствие отново.

Подреденост и предвидимост

Ако опциите са разхвърляне навсякъде по екрана, потребителят се уморява да ги търси и бързо напуска сайта без да е направил това за което е дошъл.
Всеки от нас ежедневно разглежда множество сайтове. Когато влезе в конретен сайт, той има очаквания за разположението на елементите. Например на компютър много често менютата са разположени в горната част на екрана, сравнително рядко в ляво или дясно, където по-скоро се слагат различни категории или допълнителна информация. Когато потребител влиза в сайт, очаква горе-долу това. Но със сигурност сте виждали сайтове, които на голям екран нямат меню, а имат само позната иконка , така клиентът може в първия момент дори да не намери менюто и да се лута и дори да се откаже и да напусне сайта.
Тя е чудесна, но сякаш е по-подходяща за версиите за телефон и я очакваме, когато разглеждаме сайтовете през телефон.

Успешните сайтове са подредени, за да може клиентите му да не търсят дълго и да могат да завършат процеса на покупка или връзка с Вас – според целта на сайта.

Вариaнти

Установено е че, времето и усилията, необходими за вземане на решение се увеличават с увеличението на броя на опциите. Клиентите, на които са предложени по-малко възможности за избор са 10 пъти по-склонни да купят!

За да е добър Вашият сайт предложете по-малко варианти за избор, така клиентите Ви няма да се чудят и да отлагат покупката за по-късно.