Прави ми впечатление, че има доста професии за които хората се изказват с пренебрежение.
Напоследък чух и няколко изказвания за front-end developer, които бяха изпълнени с насмешка и затова реших да напиша статийка по въпроса.
Интересно е защо хората се отнасят с толкова негативизъм към останалите, при условие че тези хора си работят като всички останали.
Дали някой ще работи като чистач или като шофьор,продавач… какво значение има, нали имаме нужда от услугите на тези хора. Аз лично познавах чистачка,
която преди това е работила като химик, но са закрили цялото предприятие и тя е била принудена да прави нещо за да се изхранва.
Защо е толкова по-престижно да си дизайнер или програмист, но не си струваш вниманието ако вършиш работата, която свързва дизайна с функционалността.
Все пак след като ме наемат някъде на работа има защо. Според мен с това автоматично трябва да отпадне и лошото отношение, ама на практика не винаги е така. Наскоро говорих с хора от една фирма, която си търсеше front-end developer и ми споделиха че повечето кандидати са слабо запознати със спецификата на работата. Значи какво се получава не е престижно да работиш това (според мнението на програмистите), ама си търсен на пазара на труда, защото специалистите в тази област са малко. Което те прави още по-ценен, защото притежаваш необходимата квалификация.
Ще се радвам да споделите вашите впечатления от отношението на колегите в бранша 🙂