Как се прави сайт

Тези дни ми се случи една донякъде забавна историйка (или поне ми се иска да я гледам от тази и страна), която реших да разкажа.
Един от служителите в главния офис на фирмата ни (фирмата е не е българска), решил че трябва да има сайт за нещо си .. и моли да му го направим. Идва ПМ-а(също чужденец) и казва на дизайнера, служител Х. има нужда от сайт, ще направиш ли дизайн, нашият човек казва ОК и прави дизайна. Минава около седмица и ПМ-а идва при мен и казва ще нарежеш ли дизайна, но имай предвид че Х. трябва да може да си редактира бутоните. Питам аз за пояснения, дали няма нещо по-специфично и отговорът е ‘Х ще си прави сам сайта, затова трябва да може да си редактира бутоните’, и аз питам как той ще си прави сам сайта, а отговорът е ‘ами той ще си слага съдържанието в html-a’. Значи какво си мисля ще излезе накрая – г-н Х. ще покаже сайта на своите приятелчета и ще каже аз си направих сайт. Интересно какво ли трябва да направим ние за да кажат ‘Браво и вие свършихте малко работа’ 🙂 Реших да приема случката със смях, че иначе ще ми стане тъжно как се оценява работата ни. 😉

mita4eto
януари 17th, 2010 at 7:36 pm

Това е поредният пример на „евтина тарикатщина“, казано разговорно. Неприятното в случая е, че се случва на работа, а не с клиенти. Ако е с клиенти, ние сме свободни до голяма степен сами да си защитим своето и да изберем различен подход в една такава ситуация. Но когато това се случва там, откъдето ни идва месечното възнаграждение, тогава нещата са по-кофти, просто нямаме тази свобода да действаме според нашите вътрешни убеждения.

Според мен, професионализмът на една компания (подчертавам, на компанията и мениджмънта й, а не на работните пчелички в нея) произхожда най-вече от осигуряването на среда, способстваща максимално гладко изпълнение на професионалните задължения на всеки един работещ; наличието на подобни ситуации, в които някой пренебрегва усилията на друг, може само да рефлектира върху ефективността на самата компания, респективно мениджмънта не си върши работата читаво.

Иначе, „евтина тарикатщина“ е имало, има и за съжаление ще има навсякъде, дано ние по-рядко се сблъскваме с нея просто!

LEAVE A COMMENT

Design To HTML by Стайл нет